Historie

De Arnhem Band is in 1946 opgericht tussen de puinhopen van het naoorlogse Arnhem. Toentertijd was het alleen mogelijk om lid te worden van de Arnhem Band als je ook actief was bij een van de andere scoutinggroepen in Arnhem. Het in die tijd standaard uniform voor padvinders wordt tot op heden nog steeds gedragen. De korte broek, hoge kousen en de vierdeuken hoed zijn nog steeds kenmerkend voor de Arnhem Band. Hierin is de Arnhem Band, met uitzondering van de vriendschappelijke Maastrichtse Verkennersband, uniek.

De ontwikkeling van een districtsband van vlak na de oorlog is geleidelijk gegaan. Eind jaren zeventig is de keuze gemaakt om de signaalinstrumenten te vervangen voor chromatische instrumenten. Wel wordt het vooraanzicht van de band nog steeds bepaald door de karakteristieke Engelse fielddrums.

De Arnhem Band, waar oorspronkelijk alleen jongens en mannen lid van konden worden, heeft in de jaren ’90 de keuze gemaakt om ook meisjes en vrouwen te laten toetreden. Dit heeft er toe geleid dat de man/vrouw verhouding nu ongeveer 50/50 is.