Opleiding

Uiteraard verwachten wij niet dat iedereen al zodanig muzikaal is dat je een instrument beheerst wanneer je voor het eerst bij de Arnhem Band komen kijken. Daarom loopt elk nieuw lid de opleiding van de Arnhem Band door. De opleiding is al toegankelijk voor kinderen vanaf 8 jaar oud. Hoe ziet die opleiding er dan uit? Lees snel verder!

De start

Je hebt besloten dat je lid wilt worden. Fantastisch! Maar om een instrument te leren bespelen is het praktisch om wel eerst een instrument gekozen te hebben! Nu is het zo dat veel nieuwe leden vaak toch al een idee hebben welk instrument ze willen leren. Is dat niet het geval? Dan gaan we samen op zoek naar het ideale en passende instrument voor jou!

Kom je er dan na een paar lessen achter dat het ‘m toch net niet is en je toch liever voor een ander instrument was gegaan? Geen nood, dan maken we gewoon die wissel.

De lessen

Elke woensdagavond krijg je een les van een halfuur van één van onze docenten. Tijdens deze lessen werk je aan verschillende leerdoelen zodat je je instrument snel beheerst. De basis leg je in de lessen met behulp van de methode Horen, lezen, spelen. Aan het eind van elke les krijg je wat opdrachten of oefeningen mee, zodat je thuis verder kan oefenen.

Hoe meer je thuis oefent, hoe sneller je met de band mee kan spelen!

Exercitie

Onder de term exercitie verstaan wij het leren marcheren. Ook dit maakt natuurlijk deel uit van de opleiding. Leren marcheren doe je niet alleen. Elke woensdagavond is er een vast groepje bezig om samen met en van elkaar te leren. Vaak is dit ook het eerste wat er naast je muziekles op de woensdagavond bijkomt, omdat je hier nog niet je instrument voor hoeft te beheersen.

De exercitielessen worden afgesloten met een examentje, waarbij jij je exercitie-diploma kunt verdienen!

Ben je al wat ouder en is er minder behoefte aan de exercitie? Dan is het ook mogelijk om een spoedcursusje exercitie te doen met leeftijdsgenoten!

LOAB (leerlingenorkest Arnhem Band)

Ondertussen ben je al een tijdje bezig met je instrument en je krijgt er voldoende geluid en melodie uit. Dan wil je wel eens kijken of dat met andere muzikanten erbij ook lukt. Dat kan bij het LOAB! Hier speel je onder begeleiding samen met de andere leerlingen van de Arnhem Band, die op een vergelijkbaar niveau zitten. Hierdoor leer je elkaar ook weer eens beter kennen.

Examen en A(B)-diploma

Op een gegeven moment merk je dat je je instrument aardig onder controle hebt. Dan gaat het tijd worden om het examen af te leggen. Bij het afleggen van het examen bewijs je dat je de verschillende leerdoelen hebt behaald en dat je klaar bent om met repetities van de band mee te spelen. Dat doe je ongeveer een jaartje (samen met het LOAB en je les), waarna je mee mag gaan spelen met de optredens en klaar bent met de opleiding!